Як харчуватися правильно, якщо ви офісний працівник?

Проблеми з харчуванням знайомі багатьом працівникам офісів. Вранці не вдається повноцінно поснідати, і ви на ходу випиваєте чашку кави. Денний дедлайн не дозволяє повноцінно пообідати: на це або немає часу, або забули взяти з дому ланч. Протягом робочого дня ви встигаєте перехопити кілька чашок кави і безліч печива. А от увечері нарешті з’являється можливість розслабитися і дозволити собі поїсти неспішно, але ви такі голодні, що машинально закидаєте в себе пару страв, не встигнувши усвідомити їх смак. Знайома картина?
Як результат, стрес, нерегулярне харчування, переїдання після роботи, малорухливий спосіб життя призводять до захворювань шлунково-кишкового тракту, проблем з травленням, зайвої ваги. Як цього уникнути і почати харчуватися повноцінно на роботі? Про це наша стаття.
Як вирішувати проблему харчування в умовах офісу?
Якщо у вас немає часу на сніданок, обід і вечерю, це говорить про те, що ви недостатньо піклуєтеся про себе. Швидше за все, це проявляється не тільки в їжі. Можливо, ви мало спите, недостатньо відпочиваєте, живете з відчуттям нестачі часу і відчуваєте, що цей життєвий ритм – не ваш вибір. Тобто відносини з їжею — це помітний прояв якоїсь більш глобальної внутрішньої проблеми.
Чудово вже те, що ви це усвідомили. Що ж далі? Почати з малого — контролювати і планувати своє харчування.
Планування харчування — звучить відмінно, але сказати набагато простіше, ніж реалізувати. Під час обіду в їдальні немає часу вибирати щось оригінальне, а після роботи немає сил, щоб готувати щось витончено-правильне, простіше закинути в себе щось швидке і ситне, адже на їжу часто зовсім не хочеться витрачати час.
Насправді, це не складно і не потребує багато часу. А ось те, що ви отримаєте як результат турботи про себе, є безцінним: хороше самопочуття, прекрасну працездатність, комфортне травлення і багато іншого.
Секрети правильного харчування в умовах офісу:
Обід сам себе не спланує!
Щоб розписати на весь тиждень сніданки, обіди, вечері та перекуси, знадобиться 10 хвилин. Складіть меню на кілька днів вперед і купіть продукти заздалегідь.

Приготування їжі вас зовсім не приваблює?
Виділіть час на обід в найближчому кафе або їдальні і зробіть це правило непорушним. Нехай ніякий дедлайн не завадить вам пообідати.

Спробуйте готувати заздалегідь
Багато страв можна заготовити про запас і заморозити. І це стосується не тільки горезвісних пельменів, наприклад, можна заздалегідь нафарширувати і заморозити овочі. Деякі страви добре зберігаються, будучи вже приготованими і замороженими: супи, лазанья, гуляш, рибні страви, рагу, млинці з начинкою і багато іншого.

Запасіться корисним перекусом
Пакетик горіхів і сухофруктів, галети, фрукти допоможуть «відсунути» голод. Чим менше голодні ви будете до обіду, тим менше ймовірність переїсти під час обіду або вечері. А ось від чіпсів, солодощів, випічки краще відмовитися: вони містять прості вуглеводи і насичують лише на короткий час.

Якщо поряд з вашою роботою немає місць громадського харчування, вихід – замовляти їжу в офіс
Багато служб доставки готової їжі пропонують комплексні обіди. Чим більше ваших колег погодиться замовляти їжу, тим вигідніше це буде.

Якщо ви начальник і хочете, щоб ваші співробітники були сповнені сил і здоров’я, подаруйте їм симпатичні зручні ланч-бокси і купіть мікрохвильовку в офіс

Функціональне харчування — популярний лайфхак останніх років
Це готові порошки, які перед вживанням змішують з молоком у спеціальному шейкері. Вважається, що одна порція замінює повноцінний обід. Цей вид харчування, звичайно, на любителя, але в разі цейтноту — справжній порятунок.

Беріть їжу з собою
Готуйте з вечора трохи більше, щоб залишилася додаткова порція для обіду. Щоб полегшити собі приготування їжі, можна скористатися спеціальними сервісами доставки, які привозять вам необхідні продукти під конкретні страви та інструкцію для їх приготування. Це вигідно і зручно.

ТОП-5 корисних перекусів на весь робочий тиждень:
1
Сухофрукти і горіхи

2
Нарізати паличками:
морква, огірки,
солодкий перець,
селера

3
Гранола з вівсяних
пластівців, можна
приготувати у вигляді
батончиків

4
Сир і кисломолочні продукти: кефір, ряжанка, йогурт

5
Хлібці + добавки: овочі, сир, фрукти, арахісова паста

Як вечеряти після роботи корисно, правильно, не переїдаючи?
Вечеряти краще легкою їжею і уникати м’яса. Тому салат – ідеальний варіант для вечора. Крім того, він швидко готується.
Ось кілька варіантів корисної і швидкої вечері для тих, хто дуже втомився після роботи.

Правильне харчування – це просто і швидко!

Вибираєте фрукти, сухофрукти, халву, пастилу, мармелад замість здобних солодощів, цукерок, шоколадних батончиків.
Читаєте склад продукту.

Багато продуктів, які вважаються корисними (сухі сніданки, пакетовані соки, знежирені йогурти) містять велику кількість небажаних добавок: барвників, ароматизаторів, консервантів. Намагайтеся не їсти багато перед сном, а прості вуглеводи з’їдайте в першій половині дня

Якщо ви відчуваєте страх перед «шкідливою» їжею, страждаєте почуттям провини після з'їденого фаст-фуду і відчуваєте багато тривоги з приводу свого харчування, це привід задуматися, чи є ваші стосунки з їжею нормальними.
Інформація надана з метою підвищення свідомості про стан здоров’я і не замінює консультацію лікаря.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я

реклама лікарського засобу. Є протипоказання та ймовірність побічних реакцій. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем та обов’язково ознайомтесь з інструкцією на лікарський засіб.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я
UKR2210696
реклама лікарського засобу. Є протипоказання та ймовірність побічних реакцій. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем та обов’язково ознайомтесь з інструкцією на лікарський засіб.
UKR2210696 РЕЄСТРАЦІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ МОЗ УКРАЇНИ № UA/9842/01/01, № UA/9842/01/02, ДІЄ БЕЗСТРОКОВО З 22.02.2019