ПХЕС: до чого бути готовим після видалення жовчного міхура?

Правильно харчуватися часом буває дуже складно, це забирає багато сил і часу. Потрібно навчитися готувати їжу особливим чином, а іноді харчуватися окремо від сім’ї, що теж не дуже зручно. Доводиться відмовляти собі в улюблених продуктах. Не завжди вдається встояти перед шкідливою, але такою смачною їжею. З цими проблемами стикається більшість тих, хто вирішив змінити свої звички харчування на краще.
До сьогодні терапевти і хірурги не можуть чітко визначити причини розвитку цього синдрому. Сам термін ПХЕС медики схильні використовувати лише для постановки попереднього діагнозу у прооперованих пацієнтів.
Симптоми постхолецистичного синдрому
За своєю суттю ПХЕС є наслідком операції з резекції (видалення) жовчного міхура. Це означає, що після резекції у пацієнта можуть проявитися неприємні симптоми, такі, як:
1
диспепсія або порушення нормальної діяльності шлунка, що проявляєтьсяу вигляді гіркоти у роті, нудоти, здуття живота і розладу кишечника;

2
біль у правому підребер’ї з переходом в праву ключицю або плече. Інтенсивність болю може бути різною, від невираженої ниючої до гострої пекучої;

3
загальна слабкість, блідість шкіри (проявляється на фоні поганого всмоктування їжі і вітамінного дефіциту, що розвивається).

За своєю суттю ПХЕС є наслідком операції з резекції (видалення) жовчного міхура. Це означає, що після резекції у пацієнта можуть проявитися неприємні симптоми, такі, як:
загострення холангіту – запалення жовчних проток – виражається
довготривалою температурою в межах 37,1-38,0°C
холестаз (застій жовчі в тканинах печінки) може давати виражену
жовтяницю

Причини розвитку постхолецистектомічного синдрому
Причини постхолецистектомічного синдрому і його розвитку найчастіше пов’язані з порушенням нормального функціонування сфінктера Одді (кругового м’яза). Сфінктер Одді – це гладкий м’яз, який знаходиться в нижній частині 12-палої кишки і відповідає за регуляцію поставки жовчі й соку підшлункової залози в дванадцятипалу кишку.
Якщо врахувати, що від ПХЕС страждають найчастіше пацієнти, які пройшли операцію з видалення жовчного міхура, то механізм появи цього синдрому можна пояснити таким чином:
після операції сфінктер, що в нормальному стані розкривається при наповненості жовчного міхура, не отримує сигналу про наповнення, внаслідок чого майже постійно знаходиться в напрузі;
через відсутність міхура жовч надходить в 12-палу кишку в розведеному стані, що збільшує тиск усередині стінок кишки. Крім того, жовч сама має бактерицидну дію і зміна її складу може призвести до інфікування кишечника.

Діагностика постхолецистектомічного синдрому
Складнощі в точному визначенні причин, що призвели до розвитку ПХЕС, і розмитість самого визначення синдрому вимагають ретельного обстеження пацієнта. Щоб правильно вибрати лікування, необхідно чітко встановити, що призвело до появи ПХЕС.
Ось чому ефективна діагностика постхолецистектомічного синдрому включає відразу кілька методів:
Клінічний огляд пацієнта
Ендоскопію жовчних проток
МРТ або КТ черевної порожнини
Збір даних анамнезу -

лікар уважно вивчає старі медичні висновки і записи, приділяючи пильну увагу доопераційній діагностиці та протоколу проведеної операції;

Лабораторні дослідження -

клінічний і біохімічний аналіз крові, аналіз калу на найпростіших і яйця глист, загальний аналіз сечі

Ультразвукове дослідження
Лікування постхолецистектомічного синдрому
Оскільки ПХЕС – це не самостійне захворювання, лікування синдрому завжди визначається його причинами. Не знаючи, як правильно лікувати постхолецистектомічний синдром, можна лише погіршити стан і посилити неприємну симптоматику.
Принципи лікування ПХЕС включають два ключових
моменти:
збір даних анамнезу – лікар уважно вивчає старі медичні висновки і
записи, приділяючи пильну увагу доопераційній діагностиці та протоколу проведеної операції;
усунення причин синдрому;
профілактику і лікування передбачуваних ускладнень.

Лікування здебільшого ґрунтується на:
дієтотерапії
медикаментозному лікуванні
хірургії (за показаннями).

Разом з комплексним лікуванням ці заходи можуть зменшити вираженість симптомів ПХЕС.
Важливим етапом лікування ПХЕС є ферментотерапія, тому що майже у всіх випадках ПХЕС є порушення функції підшлункової залози і виникнення ферментної недостатності. Через це виникають проблеми з травленням, які проявляються у вигляді неприємних симптомів, таких як біль в животі, важкість у шлунку, метеоризм і діарея. Крім того, нестача ферментів позначається на якісному засвоєнні поживних речовин: організм не отримує необхідні вітаміни і мінерали.
Креон® – сучасний ферментний препарат, який заповнюючи дефіцит власних ферментів, сприяє кращому засвоєнню їжі і поліпшенню травлення.
Інформація надана з метою підвищення свідомості про стан здоров’я і не замінює консультацію лікаря.