Дієта при захворюваннях органів шкт

Дієта при захворюваннях органів ШКТ є важливим доповненням до лікування. Дотримання визначених обмежень в харчуванні дозволяє значно поліпшити самопочуття, прискорити одужання і допомогти попередити нові рецидиви хвороби.
Відомий дієтолог і терапевт М. І. Певзнер розробив лікувальні дієти, призначені для людей з хворобами травного тракту1. Конкретну схему харчування повинен підбирати лікар, враховуючи результати діагностики, стадію хвороби, кислотність шлункового соку і наявність супутніх розладів.
Хвороби шлунково-кишкового тракту можуть супроводжуватися запаленням і пошкодженням слизової оболонки, порушенням функції органів травлення. Пацієнтам як правило протипоказана їжа, яка подразнює слизову оболонку травного тракту, посилює перистальтику кишечника і викликає надмірне вироблення шлункового соку.
Смажені страви стимулюють жовчоутворення, можуть містити канцерогени, підтримують запальний процес слизової оболонки травного тракту.
Рекомендується повністю відмовитися від таких продуктів
копченості
соуси, маринади
консервовані страви
бобові, капуста
ковбасні вироби
кислі фрукти
свіжа здоба
свіжа цибуля і часник
жирні сорти м’яса, особливо свинина, баранина
жирні сири
Правильну дієту при захворюванні шлунково-кишкового тракту може призначити тільки лікар, виходячи з індивідуальних особливостей вашого організму.
Найімовірніше він порекомендує готувати їжу на пару, відварювати або запікати.
Інформація надана з метою підвищення свідомості про стан здоров'я і не замінює консультацію лікаря.