ДІЄТА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ОРГАНІВ ШКТ

1093

Дієта при захворюваннях органів ШКТ є важливим доповненням до лікування. Дотримання визначених обмежень в харчуванні дозволяє значно поліпшити самопочуття, прискорити одужання і допомогти попередити нові рецидиви хвороби.

Відомий дієтолог і терапевт М. І. Певзнер розробив лікувальні дієти, призначені для людей з хворобами травного тракту1. Конкретну схему харчування повинен підбирати лікар, враховуючи результати діагностики, стадію хвороби, кислотність шлункового соку і наявність супутніх розладів.

Хвороби шлунково-кишкового тракту можуть супроводжуватися запаленням і пошкодженням слизової оболонки, порушенням функції органів травлення. Пацієнтам як правило протипоказана їжа, яка подразнює слизову оболонку травного тракту, посилює перистальтику кишечника і викликає надмірне вироблення шлункового соку.

Смажені страви стимулюють жовчоутворення, можуть містити канцерогени, підтримують запальний процес слизової оболонки травного тракту.

Рекомендується повністю відмовитися від таких продуктів

  • копченості
  • консервовані  страви
  • ковбасні  вироби
  • свіжа здоба
  • жирні сорти  м’яса, особливо   свинина, баранина
  • соуси, маринади
  • бобові, капуста
  • кислі фрукти
  • свіжа цибуля і  часник
  • жирні сири

Правильну дієту при захворюванні шлунково-кишкового тракту може призначити тільки лікар, виходячи з індивідуальних особливостей вашого організму.

Найімовірніше він порекомендує готувати їжу на пару, відварювати або запікати.

Інформація надана ​​з метою підвищення свідомості про стан здоров'я і не замінює консультацію лікаря.

самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я
UKR2119329-2
РЕКЛАМА ЛІКАРСЬКОГО ПРЕПАРАТУ. ПЕРЕД ВИКОРИСТАННЯМ ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЯ з лікарем і ОБОВ'ЯЗКОВО ОЗНАЙОМТЕСЯ З ІНСТРУКЦІЄЮ ЛІКАРСЬКОГО ПРЕПАРАТУ
UKR2119329-2 Реєстраційне посвідчення МОЗ України № UA/9842/01/01, № UA/9842/01/02, діє безстроково з 22.02.2019