15 порад, як правильно харчуватися в подорожі

Їжа – чудова частина будь-якої відпустки! Можливість спробувати нові страви, познайомитися з екзотичною кухнею, покуштувати нові продукти і поласувати свіжими фруктами… У подорожі їжа – це не просто їжа, а нові враження, провідник в іншу культуру, спосіб познайомитися з новою країною. З іншого боку, у відпустці буває так складно зупинитися в потрібний момент і не переїсти.
Найчастіше день починається з багатого шведського столу на сніданок, обідні страви в ресторані приємно дивують розміром порцій, а вечеря в поєднанні з алкоголем завершує це цілодобове «свято шлунка». Вам це знайомо?
Переїдання у відпустці відбувається тому, що ми розслабляємося і можемо відпустити себе, побалувати смачною їжею, не думати про фігуру і про те, що завтра на роботу. Це приємне спочатку відчуття призводить до неприємних наслідків: з’являється відчуття важкості в животі, виникають труднощі з перетравлюванням їжі, загострюються старі захворювання шлунково-кишкового тракту, додаються нові кілограми, їжа не встигає засвоюватися. Замість того щоб прокидатися вранці бадьорим і повним сил, ви відчуваєте себе розбитим, довго спите, а за сніданком історія повторюється: шведський стіл – переїдання – дискомфорт у животі.
Щоб уникнути наслідків неправильного надлишкового харчування, навіть в подорожі слід харчуватися помірно, повноцінно і не переїдати, особливо жирної важкої їжі. Так, сказати складніше, ніж виконати. Тому пропонуємо вам декілька хитрощів, як правильно харчуватися у відпустці.
Як організувати правильне харчування в подорожі?
Помірність в харчуванні починається з поваги до свого тіла і уважного ставлення до нього
Якщо замовили в ресторані або кафе більше страв, ніж здатні з’їсти, не соромтеся попросити офіціанта упакувати вам залишки їжі з собою
Нехай ваша трапеза починається з салату зі свіжої капусти
Шведський стіл — справжня спокуса, хочеться спробувати все і відразу

Але це не привід набирати повну тарілку різноманітної їжі за один «підхід». Ви обов’язково встигнете спробувати все, але не за один день

Якщо ви з тих, хто прагне доїсти все, що лежить на тарілці, постарайтеся позбутися своїх «переконань»

Ви не відро для сміття і не зобов’язані переїдати тільки через те, що вам шкода викидати недоїдене.

Нехай на кожну порцію м’яса або риби припадає три порції овочів
Як десерт вибирайте не борошняні вироби та солодощі, а фрукти, мармелад, халву, ягідне желе або пудинг
Снідати можна ситно: випічкою, тостами, яєчнею, мюслі з йогуртом або сосисками з овочами.

На обід і вечерю краще вибирати щось більш легке. Днем можна пообідати рибою або м’ясом з салатом. Крохмалисті гарніри (картопля, макарони) краще замінити свіжими овочами. А на вечір можна залишити легкі перекуски, йогурт, фрукти, овочі, нежирну рибу або морепродукти. Безумовно не варто лягати спати з повним шлунком

За півгодини до прийому їжі випивайте склянку води, це корисно для травлення і дозволить менше їсти
Намагайтеся пити багато води, особливо якщо дуже жарко

Пляшка з чистою питною водою завжди повинна бути у вас з собою. Крім того, вода покращує травлення, допомагає виводити шкідливі речовини з організму.

Пробуйте нові страви обережно

Якщо ви відпочиваєте з компанією, візьміть одну екзотичну страву на всіх. Пам’ятайте, що у вас завжди є можливість замовити ще, якщо ви не наситилися.

З алкогольних напоїв краще вибирати сухе вино в кількості 1-2 келихів

А ось від коктейлів і пива краще відмовитися, є рекомендації ВООЗ щодо норм алкоголю.

Якщо ви змушені дотримуватися дуже суворої дієти, розгляньте варіант оренди апартаментів з кухнею, щоб готувати звичну їжу самостійно
Збираючись в дорогу, подбайте заздалегідь про здоровий перекус або заплануйте зупинку в кафе

Так ви не будете голодувати і не будете переїдати, коли нарешті видається час і місце пообідати.

Більше рухайтеся, це допомагає травленню!

Після ситної вечері краще пройтися, ніж приймати горизонтальне положення.


Після ситної вечері краще пройтися, ніж приймати горизонтальне положення.
Інформація надана з метою підвищення свідомості про стан здоров’я і не замінює консультацію лікаря.